Primena najsavremenijih IT od značaja

Bez autora
Oct 26 2010

Srbija u narednom periodu mora da dostigne zemlje koje koriste najsavremenije informacione tehnologije (IT) kako bi bio olakšan rad državnih organa i život građana. Od januara naredne godine počeće izdavanje novih registarskih tablica, kao i saobraćajnih i vozačkih dozvola sa čipom. Saobraćajne dozvole sa čipom omogućiće produžavanje registracije bez dolaska u policijsku stanicu, odnosno registraciju će biti moguće produžiti na tehničkom pregledu vozila. Biometrijske pasoše do sada uzelo 2,7 miliona građana, dok je 1,4 miliona njih dobilo biometrijski pasoš druge generacije sa otiskom prsta. Druga generacija pasoša omogućiće građanima na graničnim prelazima prolazak kroz elektronska vrata na kojima neće biti granične policije. Takav prolaz biće uveden na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu za nešto više od mesec dana. MUP je do sada izdao 2,5 miliona ličnih karata, od čega je 70 posto sa čipom, dok je unos digitalnog sertifikata potražilo 1.000 građana.

Primena najsavremenijih IT od značajaSrbija u narednom periodu mora da dostigne zemlje koje koriste najsavremenije informacione tehnologije (IT) kako bi bio olakšan rad državnih organa i život građana.

Od januara naredne godine počeće izdavanje novih registarskih tablica, kao i saobraćajnih i vozačkih dozvola sa čipom. Saobraćajne dozvole sa čipom omogućiće produžavanje registracije bez dolaska u policijsku stanicu, odnosno registraciju će biti moguće produžiti na tehničkom pregledu vozila.

Biometrijske pasoše do sada uzelo 2,7 miliona građana, dok je 1,4 miliona njih dobilo biometrijski pasoš druge generacije sa otiskom prsta. Druga generacija pasoša omogućiće građanima na graničnim prelazima prolazak kroz elektronska vrata na kojima neće biti granične policije.

Takav prolaz biće uveden na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu za nešto više od mesec dana. MUP je do sada izdao 2,5 miliona ličnih karata, od čega je 70 posto sa čipom, dok je unos digitalnog sertifikata potražilo 1.000 građana.

Sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo uspostavljena sertifikaciona tela MUP-a koja omogućavaju da se čip na ličnoj karti iskoristi za ulazak u informacioni sistem državnih organa. Takođe, sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo podignuta je ekstranet mreža i na taj način su se pripremili za razmenu podataka sa Agencijom za privredne registre i Poštom.

Radi se na povećanju stepena bezbednosti ekstranet mreže, a u narednih pet godina MUP ima obavezu da kamerama pokrije ceo Koridor 10. Kamere bi registrovale prekoračenje brzine, za šta je takođe neophodno i postavljanje optičke komunikacione mreže za upravljanje saobraćajem na Koridoru. U planu je i saradnja sa lokalnim samoupravama i uvođenje sistema za nadzor saobraćaja, a u većim gradovima i kamera za nadzor u školama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik